De cate ori nu
am stat la calculator, de exemplu, absorbita de un film si zbangggggg! Dintr-o
data, din senin, m-a lovit pofta: CIOCOLATA!
Am incercat sa ignor, mai ales ca era o ora nepotrivita, insa mintea mea
se tavalea pe jos ca un plod rasfatat si urla: “Vreau ciocolata!!!
Acum si aici!!!”…Aproape ii simteam mirosul, aroma, gustul, simteam furnicaturi
pe limba, simteam ca ma apuca convulsiile daca nu ii dadeam macar o bucatica,
una mica…Asa ca, ce era sa fac? Doar nu ma puneam contra ei…asa ca, hraneam bestia
cu ciocolata J. Mai
intai o bucatica, apoi 2, 3, ufff, toata ciocolata. Apoi, mustrari de
constiinta…Si cand te gandesti ca planificasem ca la cina sa mananc salata cu
friptura.
Sursa foto: www.drgullo.com
Mintea este
cea care ne dicteaza poftele! Chiar daca multi confunda termenii, pofta este
diferita de foame, are
legatura mai degraba cu senzatia de placere din creier.
Studiile arata
ca 100% dintre femei si 70% dintre barbati au pofte des. Femeile in general au
pofta de dulciuri, barbatii mai ales de junk food (cartofi prajiti, mici,
gratare, carnati). Un numitor comun pentru ambele sexe este pofta pentru
alimente hipercalorice.
Nu prea am
auzit pe nimeni sa afirme ca ii este pofta sa manance o frunza de salata J
Unele pofte
pot fi si modul in care corpul nostru
“ne bate la cap” ca are nevoie de anumiti nutrienti, care pot fi luati si din
alte surse alternative, sanatoase. Astfel:
- pofta de ciocolata poate indica o carenta de magneziu. Surse
de magneziu: nuci braziliene, migdale, alune, nuci
de caju, nuci de pecan, nuci, muguri de pin, sardine conservate in ulei de
masline, cacao, seminte de dovleac, taratele de grau, fructele de mare,
mirodeniile.
- pofta de paine si produse fainoase poate
indica o carenta de azot. Surse de azot: migdale, caju, muguri de pin, mazare,
fasole, linte.
- pofta de cafea indica lipsa de fier,
fosfor, sulf care se pot gasi in peste, pui, vita, ficat, oua, lactate, legume.
- pofta de carne rosie indica lipsa de
proteine care pot fi gasite in carne, lactate, oua, legume
- pofta de grasimi, prajeli, bauturi acidulate ascunde o
carenta de calciu pe care il poti gasi in mustar, ceapa, broccoli, susan,
branza, nap si varza
- pofta de mancaruri sarate indica o carenta de cloruri.
Surse bune sunt pestele, laptele de capra si sarea de mare.
De ce oamenii
își doresc, în general, alimente bogate in zahar si calorii? Răspunsul se află
în creier.
Zaharurile elibereaza substante chimice numite opioide în nostru
fluxul sanguin. Aceste substante opioide se leaga de receptorii din creierul
nostru și ne dau sentimente de placere si chiar euforie usoara. In acest fel, creierul
nostru, cel puțin pentru moment, este foarte incantat ca si-a primit ciocolata
dupa care ravnea.
Acest tip de
stimulare al dopaminei (hormon care da senzatia de placere) obtinut de la care isi
satisfac poftele alimentare a fost comparat cu dependenta de droguri, deoarece
ambele comportamente urmeza cai neuronale similare. Din punct de vedere al
reactilor produse la nivelul creierului nu este o mare diferenta intre un fast
food si un dealer de droguri.
Factorii
psihologici pot influența, de asemenea, intensitatea și natura poftelor noastre
alimentare. Studiile asupra starii emotionale au dovedit ca dieta influenteaza
nivelul hormonului serotonina, hormon al carui nivel dicteaza dispozitia
noastra. De aceea unele persoane mananca haotic cand sunt triste, obosite,
stresate.
Nivelul
poftelor este legat si de sindromul premenstrual care este responsabil de
schimbarile de dispozitie si aparitia unei stari chiar depresive datorita
scaderii nivelului de serotonina.
Alt factor ar fi amintirile noastre senzoriale
ale acestor alimente si senzatia pe care au starnit-o. Daca am face o calatorie
in timp ne-am da seama ca avem amintiri senzoriale diferite atunci cand am
gustat prima data ciocolata si am simtit placerea gustului dulce fata de atunci
cand am gustat ceva ce ne-a displacut (un aliment alterat, de exemplu).
Creierul acest lucru si ne va fi pofta de alimentul care ne-a oferit placere.
De asemenea,
creierul face asociatii pozitive cu senzatiile pe care le-am trait in momentul
in care am consumat anumite alimente. As putea afirma ca mama face cea mai buna
placinta cu mere. Probabil asociez asta cu momentul Craciunului petrecut in
familie, cand placinta cu mere si miros de scortisoara ma imbia cu aromele ei.
De fiecare data ma invingea, ii cadeam prada si o savuram. De cate ori vad
placinta cu mere, imi amintesc de mama, de Craciun, de bucurie, retraiesc momentele fericite din copilarie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introduceti comentariul dvs.