joi, 28 august 2014

Pofta sau bestia care saboteaza silueta

De cate ori nu am stat la calculator, de exemplu, absorbita de un film si zbangggggg! Dintr-o data, din senin, m-a lovit pofta: CIOCOLATA!  Am incercat sa ignor, mai ales ca era o ora nepotrivita, insa mintea mea se tavalea pe jos ca un plod rasfatat si urla: “Vreau ciocolata!!! Acum si aici!!!”…Aproape ii simteam mirosul, aroma, gustul, simteam furnicaturi pe limba, simteam ca ma apuca convulsiile daca nu ii dadeam macar o bucatica, una mica…Asa ca, ce era sa fac? Doar nu ma puneam contra ei…asa ca, hraneam bestia cu ciocolata J. Mai intai o bucatica, apoi 2, 3, ufff, toata ciocolata. Apoi, mustrari de constiinta…Si cand te gandesti ca planificasem ca la cina sa mananc salata cu friptura.

Sursa foto: www.drgullo.com

Mintea este cea care ne dicteaza poftele! Chiar daca multi confunda termenii, pofta este diferita de foame, are legatura mai degraba cu senzatia de placere din creier.
Studiile arata ca 100% dintre femei si 70% dintre barbati au pofte des. Femeile in general au pofta de dulciuri, barbatii mai ales de junk food (cartofi prajiti, mici, gratare, carnati). Un numitor comun pentru ambele sexe este pofta pentru alimente hipercalorice.
Nu prea am auzit pe nimeni sa afirme ca ii este pofta sa manance o frunza de salata J

Unele pofte pot fi si  modul in care corpul nostru “ne bate la cap” ca are nevoie de anumiti nutrienti, care pot fi luati si din alte surse alternative, sanatoase. Astfel:
- pofta de ciocolata poate indica o carenta de magneziu. Surse de magneziu: nuci braziliene, migdale, alune, nuci de caju, nuci de pecan, nuci, muguri de pin, sardine conservate in ulei de masline, cacao, seminte de dovleac, taratele de grau, fructele de mare, mirodeniile.
- pofta de paine si produse fainoase poate indica o carenta de azot. Surse de azot: migdale, caju, muguri de pin, mazare, fasole, linte.
- pofta de cafea indica lipsa de fier, fosfor, sulf care se pot gasi in peste, pui, vita, ficat, oua, lactate, legume.
- pofta de carne rosie indica lipsa de proteine care pot fi gasite in carne, lactate, oua, legume
- pofta de grasimi, prajeli, bauturi acidulate ascunde o carenta de calciu pe care il poti  gasi in mustar, ceapa, broccoli, susan, branza, nap si varza
- pofta de mancaruri sarate indica o carenta de cloruri. Surse bune sunt pestele, laptele de capra si sarea de mare.

De ce oamenii își doresc, în general, alimente bogate in zahar si calorii? Răspunsul se află în creier. 
Zaharurile elibereaza substante chimice numite opioide în nostru fluxul sanguin. Aceste substante opioide se leaga de receptorii din creierul nostru și ne dau sentimente de placere si chiar euforie usoara. In acest fel, creierul nostru, cel puțin pentru moment, este foarte incantat ca si-a primit ciocolata dupa care ravnea.
Acest tip de stimulare al dopaminei (hormon care da senzatia de placere) obtinut de la care isi satisfac poftele alimentare a fost comparat cu dependenta de droguri, deoarece ambele comportamente urmeza cai neuronale similare. Din punct de vedere al reactilor produse la nivelul creierului nu este o mare diferenta intre un fast food si un dealer de droguri.

Sursa foto: www.chakracenter.org

Factorii psihologici pot influența, de asemenea, intensitatea și natura poftelor noastre alimentare. Studiile asupra starii emotionale au dovedit ca dieta influenteaza nivelul hormonului serotonina, hormon al carui nivel dicteaza dispozitia noastra. De aceea unele persoane mananca haotic cand sunt triste, obosite, stresate.

Nivelul poftelor este legat si de sindromul premenstrual care este responsabil de schimbarile de dispozitie si aparitia unei stari chiar depresive datorita scaderii nivelului de serotonina.

 Alt factor ar fi amintirile noastre senzoriale ale acestor alimente si senzatia pe care au starnit-o. Daca am face o calatorie in timp ne-am da seama ca avem amintiri senzoriale diferite atunci cand am gustat prima data ciocolata si am simtit placerea gustului dulce fata de atunci cand am gustat ceva ce ne-a displacut (un aliment alterat, de exemplu). Creierul acest lucru si ne va fi pofta de alimentul care ne-a oferit placere.

De asemenea, creierul face asociatii pozitive cu senzatiile pe care le-am trait in momentul in care am consumat anumite alimente. As putea afirma ca mama face cea mai buna placinta cu mere. Probabil asociez asta cu momentul Craciunului petrecut in familie, cand placinta cu mere si miros de scortisoara ma imbia cu aromele ei. De fiecare data ma invingea, ii cadeam prada si o savuram. De cate ori vad placinta cu mere, imi amintesc de mama, de Craciun, de bucurie, retraiesc momentele fericite din copilarie.

Sunt curioasa voua ce amintiri din copilarie va bantuie dietele? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs.