vineri, 29 august 2014

Cum impacam si dieta si poftele?

Ca si în relatia creier-recompensă detaliata anterior, poftele noastre alimentare sunt metode fiziologice de a căuta plăceri familiare.
Insa aceste pofte pot avea consecințe nedorite asupra greutatii si sanatatii noastre. Din acest motiv, unele diete pun accent reducerea poftelor alimentare și optează pentru alternative mai sanatoase. Dar nu intotdeauna reusim sa rezistam in fata ispitei…

Suprimarea poftelor poate fi o adevarata bataie de cap. De multe ori incerci sa-ti directionezi atentia catre altceva, insa ideea de CIOCOLATA ACUM te poate bantui multe ore, obsesiv. Dar, cedand în mod repetat la fiecare pofta poate afecta negativ relatia creier-recompensa de care scriam anterior. La fel ca dependentii de droguri, cineva care mananca continuu ciocolata, de exemplu, isi ridică pragul de recompensa, ceea ce inseamna ca va avea nevoie de tot mai multa ciocolata pentru a ajunge la placerea initiala.
Psihologii nu recomanda privarea de alimentul dorit, ci administrarea lui ocazionala. Sunt studii care demonstreaza ca participantii care si-au satisfacut ocazional poftele si au avut grija la cantitati au pierdut mai mult in greutate decat cei care au tinut o dieta foarte stricta. Cheia succesului consta in frecventa administrarii sau altfel spus, in moderatie.



 Sursa foto: www.wisdomsofhealth.com

Restrictia calorica este un alt motiv de declansare a poftelor.
Limitarea aportul caloric prin dieta poate fi dificila, deoarece corpul produce in mod natural mai multa grelina, hormonul foamei, atunci cand crede că este in pericol de infometare. Se declanseaza o pofta de mancare puternica, care poate deschide apoi o cutie a Pandorei de pofte.

Alt motiv de aparitie a poftelor in timp ce esti la regim este plictiseala legata de dieta tinuta. Din acest motiv, as sublinia importanta unei diete care nu exclude grupe alimentare si care sa permita consumarea unei varietati mari de alimente.
Acesta este motivul principal pentru care am ales dieta Montignac ca mod de viata.
Este singurul mod in care pot sa evit abandonarea dietei sau a stilului de viata sanatos si sa cad prada poftelor. Pot sa mananc o multitudine de alimente sanatoase, gustoase si care sa ma satisfaca, astfel incat sa nu-mi mai fie pofta de porcarele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs.