joi, 28 august 2014

Foamea

Foamea este un mecanism fiziologic, prin care creierul da semnal organismului nostru ca a venit momentul sa se alimenteze. 
Senzatia de foame apare atunci cand hrana din stomac si zaharurile din sange au fost epuizate si nivelul de insulina incepe sa scada. Atunci, un hormon numit grelina transmite mesajul catre hipotalamus, o parte a creierului responsabila de functiile de baza ale corpului: foame, sete, somn, sex. 
Dupa ce a primit mesajul, hipotalamusul declanseaza eliberarea de neuropeptide Y, care stimuleaza apetitul.

Sursa foto: www.keepcalm-o-matic.co.uk

Cand incepem sa ne alimentam un alt proces are loc pentru a contracara senzatia de foame, pentru a ne feri de a manca in exces. În primul rând, țesutul adipos expulzeza hormonului leptina. Acest hormon transmite creierului senzatia de plin si ca ne putem opri din mancat, moment in care are loc eliberarea in sange de proopiomelanocortina. Hipotalamusul monitorizează, de asemenea, nivelul de insulina si de zahar din sange pentru a se asigura că ne-am alimentat suficient si pentru a le aduce la niveluri normale. Acest proces nu are loc instantaneu, asa ca ar fi bine sa terminam masa cand nu suntem foarte plini.

Foamea excesiva apare atunci cand:

- Aveti o alimentatie bogata in zahar si carbohidrati “rai” (faina alba, orez alb, paste fainoase rafinate). Acestia induc o crestere a glicemiei, urmata de o scadere accelerata a secretiei de insulina, fapt care duce la hipoglicemie, care atrage dupa ea o senzatie puternica de foame.
- Aveti o alimentatie neregulata, haotica: organismul este bulversat si intra in stare de panica si va incerca sa se autoregleze prin mancat excesiv, daca sta prea mult timp fara mancare.
- Dieta este saraca in fibre.
- Regimul este sarac in proteine.
- Consumati prea putine grasimi.
- Sunteti stresati. Stresul si hormonii secretati ca urmare a lui afecteaza declanseaza tulburari de alimentatie.
- Daca beti cafea in exces. Cofeina – are efect insulinogenic, asa ca o cafea inainte sau intre mese poate starni o foame mult mai mare.

Controlul foamei se face prin:

- Alimentatie regulata (3 mese pe zi si 1-2 gustari)
- O dieta echilibrata, care sa includa fibre, grasimi de calitate, proteine, carbohidrati “buni” 
- Consumul de alimente cu un numar redus de calorii, dar care au un volum mare.
- Hidratare. Apa reduce senzatia de foame. La fel si felurile de mancare lichida. De aceea e de ajutor sa incepeti masa cu un ceai, o supa.
- Atentia acordata mesei. Trebuie sa mancati incet, constient. Mancatul in fata televizorului distrage atentia si in final vei constata ca ati mancat mai mult.
- Dimensionarea corecta a portiilor. Multi oameni isi iau portii mult mai mari decat cele normale si acest lucru duce la ingrasare.
- Nu mancati mai mult decat trebuie. Nu trebuie sa aveti senzatia de prea plin. Senzatia de satietate se instaleaza la 15 minute dupa masa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs.