vineri, 22 august 2014

Despre indicele glicemic


Indicele glicemic este o metoda de evaluare a efectului pe care carbohidratii il au asupra sanatatii, prin modul in care ei influenteaza glicemia.

Glicemia este data de cantitatea de glucoza din sange. Glucoza este una dintre cele mai importante surse de energie pentru organismul nostru, provine din alimente care conţin zahar (dulciuri, fructe) sau amidon (cartofi, faina, unele cereale).  Glucoza poate aduce unele beneficii organismului, insa este extrem de daunatoare atunci cand depasteste nivelul normal in sange.

Glucidele care sunt metabolizate rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza
 in sange au un indice glicemic ridicat.
Glucidele care  sunt metabolizate lent si care elibereaza glucoza in sange lent si tardiv dupa masa, au un indice glicemic scazut.
Cu cat indicele glicemic al unui aliment este mai scazut, cu atat rata digestiei si absorbtiei glucidelor din alimente este mai redusa, ficatul extragand mai bine produsii de metabolism.

Indicele glicemic a fost initial recomandat pacientilor cu diabet zaharat, pentru ca acestia sa poata controla, din punct de vedere al glucidelor, alimentele pe care le consuma.
Supravegherea indicelul glicemic este recomandata in alimentatia tuturor pentru a preveni imbolnavirea organismului in timp si ingrasarea.


Aici gasiti tabelul cu alimente cu indice glicemic mare, de evitat total in faza I

Aici este tabelul cu alimente cu indice glicemic mediu, se consuma doar la mesele glucidice in faza I si se mai pot consuma si in faza II

Aici este tabelul cu alimente cu indice glicemic mic, care se pot consuma oricand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introduceti comentariul dvs.